Vad är ett DAM-system?

Digital Asset Management hanterar och lagrar filer som ska leva över tid, återanvändas och nyttjas av många. Bilder, video och ljudfiler är exempel på vanligt förekommande filer. Ett verktyg som underlättar samarbete kring ert marknadsmaterial. Ett DAM passar alla verksamheter som använder digitala medier, ofta marknadsavdelningar, fotografer och redaktioner. 

Samlad lagring

Få åtkomst till alla era digitala mediafiler från ett och samma ställe. För ett effektivt och smidigare arbetsflöde.

Bättre kontroll på era filer

Skapa ordning genom enkel hantering och arkivering. Och få kontroll över alla era tillgångar.

Minskad datamängd

Mindre belastning på er server. En bild i flera utformat. Ni slipper dubbletter och onödiga varianter.

Vi arbetar sedan 2023 med DAM-lösningen Bynder tillsammans med Zitac Solutions. Detta har hjälpt oss mycket att få ordning och reda på alla våra mediafiler, men har även förenklat webbpubliceringar av exempelvis produktinformation.

PeO Axelsson Marketing Manager, Tyri

Vad är ett DAM-system?

DAM, Digital Asset Management, är ett växande område inom marknadsteamets MarTech. Med ett DAM kan du enkelt hantera alla digitala tillgångar på ett och samma ställe. DAM-systemet agerar som huben i ditt MarTech ekosystem. Ett One-stop-shop för din marknadsavdelning!

Hantera era tillgångar smartare

Hitta filer snabbare

Organisera och hitta det du behöver på ett ögonblick. Ett DAM-system har kraftfulla och inbyggda sökverktyg, som gör det möjligt att hitta filer snabbt och enkelt. Det innehåller även funktioner för att lagra och säkra filer, samt spåra ändringar och hålla reda på vem som gjort vad med en fil.

Dela och distribuera ert innehåll

Ett DAM-system har funktioner för att distribuera filer till olika plattformar eller användare. Till exempel att automatiskt skala ner bilder för olika enheter eller att ladda upp filer till sociala medier och webbsidor. DAM-systemet kan också integreras med andra verktyg som används inom organisationen, till exempel CMS, bildredigeringsprogram och andra kreativa verktyg.

Nå filer från olika platser och enheter

En annan viktig funktion i ett DAM-system är tillgängligheten, det vill säga möjligheten att kunna nå filerna från olika platser och enheter, samt ha möjlighet att samarbeta med andra användare och kunna hantera rättigheter och tillgångar.

Automatiserar arbetsflöden

Ta farväl av manuellt arbete och tiden du lägger på att spara bilder i olika format. DAM-systemet har funktioner för att distribuera filer till olika plattformar eller användare. Till exempel är det möjligt att automatiskt skala ner bilder för olika enheter eller att ladda upp filer till sociala medier och webbsidor. Ett DAM-system fixar det automatiskt så du kan koncentrera dig på att vara kreativ istället.

Digital Asset Management

Därför är ett DAM-system så viktigt för er organisation

Ett DAM kan uppfylla flera funktioner som stöttar verksamheten. Vi brukar sammanfatta det med att DAM ska lagra filer som ska leva över tid, återanvändas och nyttjas av många. Så låt oss presentera fördelarna med ett DAM-system du kanske inte hade tänkt på?

Läs mer

Integrationer för att automatisera manuella processer

CMS

Publicera era bilder och filmer smidigare på er webb. Integrationsmöjligheter finns med olika CMS-verktyg så som WordPress.

Creative Suite

Våra DAM-system stöder integration med Adobe Creative Suite, inklusive Photoshop, InDesign och Illustrator.

Sociala Medier

Underlätta publicering i era sociala kanaler. Integrera DAM med Facebook, Instagram och LinkedIn. 

E-handel & PIM

Integrationer med e-handelsplattformar och PIM-system, till exempel BigCommerce och Sales Layer.

Hitta filer snabbare

Organisera och hitta det du behöver på ett ögonblick med en intuitiv filtrering som är skräddarsydd för ditt företags behov. Ett DAM-system har kraftfulla och inbyggda sökverktyg, som gör det möjligt att hitta filer snabbt och enkelt. Det innehåller även funktioner för att lagra och säkra filer, samt spåra ändringar och hålla reda på vem som gjort vad med en fil.

Automatiserar arbetsflöden

Ta farväl av manuellt arbete och tiden du lägger på att spara bilder i olika format. DAM-systemet har funktioner för att distribuera filer till olika plattformar eller användare. Till exempel är det möjligt att automatiskt skala ner bilder för olika enheter eller att ladda upp filer till sociala medier och webbsidor. Ett DAM-system fixar det automatiskt så du kan koncentrera dig på att vara kreativ istället.

Dela och distribuera ert innehåll

Ett DAM-systemet har funktioner för att distribuera filer till olika plattformar eller användare. Till exempel att automatiskt skala ner bilder för olika enheter eller att ladda upp filer till sociala medier och webbsidor. DAM-systemet kan också integreras med andra verktyg som används inom organisationen, till exempel CMS, bildredigeringsprogram och andra kreativa verktyg.

Nå filer från olika platser och enheter

En annan viktig funktion i ett DAM-system är tillgängligheten, det vill säga möjligheten att kunna nå filerna från olika platser och enheter, samt ha möjlighet att samarbeta med andra användare och kunna hantera rättigheter och tillgångar.

Certifierad partner för Bynder och Canto SaaS

Bynder

Bynder är en branschledande, molnbaserad lösning för organisationer som önskar en enkel lösning för att hantera allt digitalt innehåll. Används av flera globala märken, så som Canon, Spotify och Nordea.
Partner sedan 2022.

Läs mer om Bynder.

Bynder DAM

Canto

Zitac Solution är stolt partner till Canto sedan 2010. Canto grundades för 25 år sedan och har sedan starten hjälpt kunder globalt med sina digitala tillgångar. Med åren har Canto kommit att bli branschledande inom DAM-system, med programvaran Cumulus.

2021 meddelade Canto att de kommer att avsluta utveckling och distribution av Cumulus. De satsar helt på sin SaaS-lösning, Canto SaaS. Det finns många fördelar att gå mot molnet; enklare att äga, mindre att underhålla, enklare att integrera och förändra tjänsten om den inte möter kraven över tid. Vi fortsätter naturligtvis med support på Cumulus så länge det är möjligt. Men vårt stora fokus blir att stötta kunder med migrering till annan lösning.

Läs mer om Canto.

Canto DAM-system

Implementeringsmodell för DAM

Det ska vara enkelt att välja rätt system. Våra experter finns med under hela resan; från behovsanalys och implementation, till kvalitetsgranskning och teknisk support. Vi tar fram lösningar som är flexibla, användarvänliga och enkla att växa med. Det skapar rätt förutsättningar att förverkliga era mål.

 

Hello!

Här lär vi känna varandra först. Och tillsammans reder vi ut vad ett DAM-system skulle göra för er verksamhet.

Workshop

Vi analyserar tillsammans era behov och krav.​ Vi formulerar en DAM-strategi med syfte och mål och kommer med prisestimat.

Prepshop

Här gör vi en fördjupad analys inför implementering.​ Vi gör förberedelser på detaljnivå och levererar en slutoffert.

Go Live!

Här konfigurerar vi och driftsätter portalen. När det är klart utbildar vi organisationen hur de ska jobba med DAM-systemet.

GotDAM

Här jobbar vi vidare med DAM-strategin och justerar behov som kan ha uppkommit. Vi finns där för support och rådgivning.

Låter detta intressant?

Låt oss visa en demo.

Kontakta vår expert:

Jerker Olander
E-post: jerker.olandern@zitacsolutions.se

Kontakta oss

När behöver man ett DAM-system?
Ett DAM-system kan uppfylla flera funktioner för er verksamhet. Vi brukar sammanfatta det med att ett DAM skall lagra filer som skall leva över tid, återanvändas och nyttjas av många.
Vilka problem kan man lösa genom ett DAM-system?
● Med ett modernt DAM-system finns förutsättningar för att snabbt och enkelt hitta filer du söker. ● Skapa tydlighet för copyrightinformation och rättigheter till nyttjande av assets. ● Arbeta single source – en bild kan skickas ut till flera kanaler. ● Användarvänligt och säkert. Varje användare ser vad som är relevant för just den användaren. Det ger en renare upplevelse och ökad datasäkerhet. ● Underlätta samarbeten i skapandeprocesser ● Arbetsmiljö: minskar stress hos medarbetare Return of investment ● Effektiviserar sökandet av bildmaterial ● Undviker att skapa tillgångar som redan finns ● Eliminerar tidsödande arbete för konvertering och nerladdning
Vilken typ av digitala tillgångar kan man hantera med ett DAM-system?
Ett DAM-system kan i stort sett lagra alla typer av assets. För vissa filformat finns det däremot utökad funktionalitet, såsom förhandsvisning för bilder, streaming för filmer, bläddra i presentationer och pdf:er etc.
Vilka användare kan ha glädje av ett DAM-system?
Exempel: ● Marknadsavdelningar: De som arbetar med Adobe CC i sitt dagliga arbete. InDesign, Premier, After Effects hämtar länkar direkt från DAM-systemet. Stora och krävande dokument kan även lagras i ett DAM. På så vis minimeras risken för dataförlust eller att dokument försvinner. ● Guidelines och Creative Workflow: Varumärkesskyddande funktioner. Producera material med låsta mallar. Förmedla visuell identitet och riktlinjer ● Press och media ● Byråer / fotografer etc. ● De administrativa rollerna: säljare, chefer och ledning. De kan själva söka, hitta och använda bilder och filmer direkt i Office för presentationer till exempel.
Finns det integrationsmöjligheter med andra system?
Med integrationer kommer nyttan med single source till sin rätt. Undvika dubbelarbete, slipp ladda upp och ner filer manuellt mellan system. Utnyttja möjligheten att länka direkt till DAM-systemet. Här finns besparingar att göra, både avseende effektivitet, datalagring, trafikkostnader och framförallt kan medarbetare lägga sin tid på viktigare uppgifter.
Vilka är de viktigaste funktionerna i ett DAM-system?
Ett DAM agerar som navet. Stötta processer för onboaring av bilder, videor och andra assets utifrån filosofin ”asset life cycle”. Från beställning, produktion, förädling och publicering, till arkivering och radering. ● Upstream och downstream. ● Sök- och filterfunktioner. ● Användarvänlighet
Vilken typ av stöd och service erbjuder Zitac och leverantören av DAM-systemet?
● Löpande säkerställa måluppfyllnad av ert DAM-initiativ. ● Lyssna på förändringar i kundens situation. ● Väga in nyheter i produkten.